Explorant el gènere a través del drag
10.03.2025
El taller de drag realitzat amb l’artista i dramaturga Marta Aran ha ofert a l’alumnat una experiència creativa i formativa per reflexionar sobre les construccions socials del gènere a través del joc escènic, el maquillatge i la performance. La proposta, dividida en tres sessions, ha permès treballar la diversitat d’identitats i expressions des d’una perspectiva artística, lúdica i crítica.
A la primera sessió, centrada en l’art dramàtic, es van presentar les diferents tipologies de drag (queen, king, monster, queer, supergiant…) i les seves característiques principals. Aquest marc teòric va obrir una conversa significativa sobre els rols de gènere i les expectatives socials associades a la feminitat i la masculinitat —conceptes que, al llarg del taller, es van reformular simbòlicament com a “yin” i “yang”, fugint d’etiquetes convencionals.
La segona sessió es va dedicar a les arts plàstiques i l’estètica drag, on l’alumnat va experimentar amb el maquillatge i el vestuari com a eines de transformació, expressió i joc identitari.
Finalment, la tercera sessió es va centrar en la creació col·lectiva d’una petita acció escènica en format drag. Tot i que tres estudiants van decidir no participar en la part performativa, la resta del grup es va implicar activament en la transformació i va valorar molt positivament l’experiència.
El taller ha estat una oportunitat per aprendre a mirar el gènere amb una nova perspectiva, qüestionar els límits de la norma i entendre que totes les formes d’expressió poden ser legítimes, creatives i alliberadores.