Entrar en moviment: observacions, mediació i reflexions des del Festival 2Turvenhoog

28.04.2025

Dia 1

Entrar en un projecte ja començat no és fàcil. Encara no havia conegut tots els artistes, així que va ser una mica desorientador entrar quan ja s’havien establert les primeres connexions.

Dit això, va ser interessant veure com de ràpidament la Sidonie i l’Anna havien connectat i col·laboraven amb fluïdesa.

La Francisca, com a mediadora artística (MA), és clau per al projecte — em pregunto com ho estan vivint la resta de MAs aquesta setmana, treballant en entorns que no coneixen: relacions, llengua, cultura, sistemes... Podran construir ponts en tan poc temps?

L’espai Composite va ser un exemple de bona pràctica, on —conscientment o no— es podia percebre un enfocament basat en els drets dins de l’educació infantil. El personal (Patricia i Francis) era acollidor, obert, generós i amable amb tothom. Dediquen temps als infants, responen a les seves necessitats i interessos, i tenen una connexió molt forta amb infants no verbals o amb necessitats especials. Estan molt en sintonia amb les seves formes de comunicació, i els infants ho responen amb naturalitat.

També el personal d’altres aules mostrava implicació i vinculació amb els nadons i infants a càrrec seu. Els infants d’un any, que acabaven de despertar-se, eren acompanyats de manera suau per tornar a l’espai. Els canviaven bolquers i roba en una zona oberta (amb certa separació visual), fet que em va fer pensar en la seva vulnerabilitat exposada... Potser ho estic sobreanalitzant, ja que normalment no hi ha "externs" a l’espai. El personal, però, manté el diàleg amb els infants en tot moment durant el canvi, i després s’incorporen a la resta del grup.

Una jove en pràctiques semblava incòmoda. No sé si és desinterès per l’atenció infantil o una etapa del seu propi procés de desenvolupament, però no connectava amb el personal ni amb els infants, i encara menys amb els artistes durant les seves propostes.

Les sessions de compartició amb els artistes van oferir moltes oportunitats d’observar interaccions positives: entre infants i artistes, entre els mateixos infants, i entre infants i professionals. Els infants participaven com volien — ningú era obligat. Van mostrar-se curiosos i creatius en la seva relació amb els materials i amb els artistes. Els professionals van comentar que les reaccions dels infants els havien sorprès: infants que esperaven molt actius es mostraven reservats, i d’altres habitualment tranquils es van obrir plenament (com en el cas del Gabriel amb el carbó, o la Mika amb el carbó i el paper a l’exterior).

Converses amb els professionals

Van emergir les diferents responsabilitats que tenen dins l’espai — diferències clares respecte als artistes: seguretat, cura i també la voluntat de garantir experiències riques. Una professional va preguntar com podien ser més com els artistes, tenir més llibertat i espai per jugar i connectar amb els infants.

Els artistes i la mediadora van subratllar la importància de les seves habilitats i experiència, i per què la seva presència era necessària. Però també es va obrir un espai per reflexionar sobre com els professionals poden aprendre de la presència artística i com això pot enriquir la seva pròpia pràctica. No cal que siguin artistes, però poden connectar amb la seva creativitat.

Mediació artística i avaluació – Emma, Job, Francisca, Claudia, Margaux

Una conversa per explorar el rol de la mediació artística: quin paper té dins del projecte i com es relaciona amb la seva pràctica en les seves organitzacions habituals.

Què entenem per mediació artística?
Quina és la tasca de qui està al mig — però no és l’artista?

Quin valor aporta tenir una MA al projecte?
Està dins o fora? És observadora? Testimoni? Una MA pot sostenir un espai que l’artista sol no pot ocupar.

Els quatre àmbits clau de l’art i la petita infància:

  • Igualtat
  • Relacions
  • Sostenibilitat
  • Entorn
  • afegim-hi Drets dels infants

Com es reflecteixen aquests àmbits en el treball de CARAVAN? Un dels objectius del projecte és entendre com s’estan implementant els principis desenvolupats durant l’ERASMUS+ en aquesta nova etapa.

També van sorgir qüestions sobre terminologia i llenguatge. Fins ara hem acceptat un anglès "internacional", però potser caldrà ajustar-lo per ser més precisos i assegurar que les traduccions reflecteixen els matisos.

Per exemple:

  • Community / Territory: en anglès i neerlandès es fa servir community, mentre que en francès i espanyol s’usa territoire. Però territory en anglès té connotacions de possessió que no són desitjables.
  • Institution és un altre exemple problemàtic.

Responsabilitats d’una MA:

  • Estar connectada amb el context comunitari
  • Entendre què necessiten els artistes i/o professionals (o infants?)
  • Obrir portes dins la comunitat — ser una clau
  • Respondre sense jutjar — permetre la participació d’altres
  • Traduir i reflexionar sobre el treball fet amb artistes/professionals/socis
  • Crear vincles i ponts — actuar com a connectora

Dia 2

Una nova qüestió sobre llenguatge: el terme mediació sovint es fa servir en contextos on hi ha un conflicte. Té connotacions negatives?

“La mediació és una clau que obre la connexió” — podem mirar la paraula des d’una altra perspectiva? No com a solució d’un problema, sinó com a facilitadora de curiositat?

Potser també hi ha problemes, i anomenar-les mediació artística pot ajudar-nos a identificar-los.

Hi ha una gran varietat de terminologia segons el país: treballador públic, dynamiseur, mediador, dramaturg...

Cal una visió holística: conversar amb persones de diferents rols per comprendre millor què és i què fa una MA.

Converses amb els artistes

Planificació de la presentació:
Joris va parlar de l’obertura dels cuidadors i també va reflexionar sobre el fet de ser un home en espais d’educació infantil, cosa poc habitual (identitat).

Astrid va explicar que van començar amb els infants, es van permetre "estar-hi" realment, i van respondre des de l’escolta. Una reflexió sobre l’“altra mirada” de l’artista en aquest context, que recordava la conversa amb en Sam a Hailesland i la seva disponibilitat per als infants.

Sobre l’avaluació

  • Com poden artistes, MAs, partners i altres reflexionar sobre els 5 àmbits del projecte?
  • Com poden compartir informació amb mi perquè entengui millor què fan i què aprenen?
  • Com poden fer servir els 5 àmbits com a suport per aquest procés?

Partners:

Aquest projecte parteix de l’èxit de la nostra col·laboració prèvia en el projecte Erasmus+ Arts & Early Childhood, on vam desenvolupar un manifest teòric, pràctic i de defensa dels drets per impulsar el despertar artístic en la primera infància a escala europea.

Podeu seguir aquest projecte transformador a través de les xarxes socials i webs dels socis. Imaginem junts una Europa on el despertar artístic sigui un dret fonamental des del naixement.

ActualitatVeure'n més

13.04.2025

De la curiositat a la cultura

12.04.2025

Un viatge artístic a través de la primera infància que arrenca als Països Baixos

11.04.2025

Una immersió artística en la primera infància des del joc, la cura i el diàleg intercultural

17.02.2025

Laura Alcalá Freudenthal i Ana Rosa Sánchez representaran LaSala al programa

20.12.2024

Residency Program 2025-2026 Artistic Practice for the Very Young

19.12.2024

Nou projecte europeu liderat per laSala (Catalunya), 2turvenHoog (Holanda) i ACTA (França)